Annette: 'Verdriet is geen ziekte of psychische stoornis' | margriet

2021-11-29 06:36:31 By : Mr. Barton Zhang

Kies nu voor een abonnement met korting

Hoe genees je een gebroken hart? Het genezen van gebroken harten maakte geen deel uit van mijn training, maar mensen, vooral vrouwen, komen nu vaker naar therapie om hun beschadigde hart te laten behandelen. Mannenharten kunnen ook breken, maar ze zoeken snel een andere partner. Dat bevordert de genezing.

Ze kunnen dit doen omdat ze vaak denken dat hun ellende niet de hunne is, maar degene die hun hart zo hard heeft behandeld. Vrouwen gaan er eerder van uit dat er iets mis is met zichzelf.

Maar hoe genees je het hart van een verlaten vrouw? Daar is eigenlijk geen therapie voor, maar iemand die zo verdrietig is stuur je ook niet weg. Want waar moet ze heen? Iedereen om haar heen heeft al gezegd: "Wees blij dat je van die man af bent." Of dat ze eerst moet leren leven met en van zichzelf moet houden voordat ze het met iemand anders probeert.

Na verloop van tijd (meestal niet zo veel) worden vriendinnen het beu om haar verhaal steeds opnieuw te horen en advies te geven dat niet wordt opgevolgd. Dus stuurden ze haar met haar gebroken hart naar een therapeut. Maar verdriet is geen ziekte of psychische stoornis.  

'Soms zou ik willen dat hij dood was, in plaats van naar iemand anders te gaan', zeggen in de steek gelaten vrouwen soms, beschaamd door de gedachte. Terwijl het begrijpelijk is.

Je kunt het ene verdriet niet met het andere vergelijken, maar hoe verschrikkelijk het verlies van de weduwe ook is, ze weet dat hij graag bij haar was gebleven. Bij verlating is gezegd dat hij niet meer van je hield en waarom niet. Je bent afgewezen om wie je bent, dus naast het verwerken van het verdriet moet je ook jezelf weer opbouwen.

Lees ook: Annette: 'In de spiegel ziet elke combinatie van kleding en mezelf er anders uit dan ik me had voorgesteld'

Dus wat te doen om het hart en het gevoel van eigenwaarde te herstellen? Er is geen therapie die dit verdriet wegneemt, want het is normaal verdriet, dat hoort bij het leven en komt in fasen. Eerst is er de ontkenning: misschien komt hij terug. Als hij dan niet terugkomt, maar zijn nieuwe vriendin op sociale media laat zien, razen emoties als woede, verdriet, verlangen, angst en jaloezie door je heen. Door tegen die gevoelens te vechten, ben je er nog meer bij betrokken.

Het helpt om hem op sociale media te blokkeren en dingen te doen die je vroeger leuk vond. Het liefst met vrienden die na een uurtje moeten zeggen: 'Nou even wat anders.' Niets is echt leuk, maar: fake it till you make it.

Doen alsof het beter wordt, maakt het een beetje beter. Uiteindelijk geneest het gebroken hart. Echt en waar. Tijd is de belangrijkste therapie. Er blijft waarschijnlijk een litteken achter om je eraan te herinneren dat je iets hebt geleerd over relaties, over het leven en vooral over jezelf.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Deze column van Annette verscheen eerder in Margriet 46 – 2021. U kunt deze uitgave nabestellen via www.losse Bladen.nl.

© 2021 DPG Media BV – alle rechten voorbehouden